Bristol - Amerika - Şehir Rehberi
BRISTOL – İNGİLTERE
Bristol çok küçük bir alana yayılmış olsa da, bünyesinde çok fazla şey barındıran, şehrin nüfusunun büyük bir kısmını öğrencilerin oluşturduğu bir şehirdir. Londra’ya karayoluyla yaklaşık 2,5 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz bir konumda olan Bristol, İngiltere’nin en güzel ve yaşanılası şehirlerinden biridir. Avon Nehri ve Severn Nehri halici kenarında olduğundan yüzyıllardır İngiltere’nin en büyük limanlarından biri olma özelliğine sahiptir. Bristol aynı zamanda şu anda sanat faaliyetleri için kullanılmak üzere restore edilmiş olan 1000 yıllık bir limana sahiptir. Kültür, eğlence, spor, eğitim ve daha pek çok şey adına beklentileri karşılayan bir şehir olan Bristol, festivalleri, karnavalları, müzeleri ile de ünlüdür.
Yüz Ölçümü: 110 kilometrekare’dir.
Nüfus: 441,300 kişi civarındadır.
Voltaj Düzeyi: İngiltere’de elektrik voltajı 240 Volt, 50 Hz.’dir. Ülkede kullanılan priz sistemi Türkiye’dekinden farklıdır. Türkiye’den götürülen her türlü elektrikli araç için priz adaptörü gerekir. Bu adaptörü İngiltere’ye gittiğinizde alabilirsiniz.
Zaman Dilimi: Greenwich Mean Time (Greenwich Zaman Dilimi)’da bulunmaktadır. Türkiye’den 2 saat geridedir.
Para Birimi: İngiltere’nin para birimi “Pound Sterling”dir. 1 pound 100 pence (okunuşu: pens)’ten oluşur. Bozuk paralar 1 penny, 2, 5, 10, 20, 50 pence, 1 pound, 2 ve 5 pounds şeklindedir. Büyük Britanya’da, sadece İskoçya’da İskoçya Merkez Bankası’nın bastırdığı İskoç parası kullanılır. İngiliz Sterlini ile aynı değerdedir, sadece banknotun rengi ve dizaynı farklıdır.
Para Bozdurma: Dolar gibi convertible (çevrilebilir) olan paraların Sterlin’e çevrilmesi hemen her banka ve döviz büfeleri tarafından yapılır. Ancak yüksek komisyon alındığından İngiltere’ye gitmeden önce tüm paranızı Sterlin’e çevirmeniz komisyondan dolayı sizin para kaybınızı önleyecektir.
Kredi Kartları: Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de en çok VISA ve MASTERCARD kullanılır. Amerikan Express kartları çok az işyerince kabul edilir.
İklim: Ülkenin güneyinde yer alan Bristol, İngiltere’nin en çok güneş alan ve dolayısıyla en sıcak olan şehirlerinden biridir. İngiltere’nin coğrafi konumu dolayısıyla bütün yıl yağış alır. Kasım ve Nisan ayları arasında düzensiz de olsa kar yağışı görmek mümkündür. Yaz ayları ise her ne kadar ara sıra yağmur görse de, oldukça kuru ve sıcak geçer. Bristol’da ortalama en yüksek sıcaklık 25°C iken, ortalama en düşük sıcaklık 3 °C olarak kaydedilmiştir.
Giyim: Tüm mevsimler için yanınızda şemsiye ve yağmurluk bulundurmanız tavsiye edilir. Kış ayları için kalın kışlık giysilerinizi, bahar ve yaz ayları için ise daha ince kıyafetlerinizi götürebilirsiniz.
Sağlık: İngiltere’de yaşamak veya seyahat etmek ciddi sağlık riskleri içermez, sadece rutubet ve soğuktan kaynaklanan nezle, grip veya romatizma gibi rahatsızlıklarınız olabilir. Yiyecek ile ilgili uygulamalar oldukça katı olduğundan besin maddeleri ile ilgili bir sorununuz olmayacaktır. Çeşme suyu içilebilir durumdadır ancak tadına alışabilmeniz biraz zaman alacaktır.
İngiltere’de sağlık işleri 1942 yılında kurulan NHS (National Health Service) Ulusal Sağlık Hizmeti tarafından yürütülmektedir. 6 aydan uzun süreli bir kursa devam edildiğinde öğrenciler, NHS kapsamına girip ücretsiz olarak tedavi görürler. Tedavi ihtiyacı İngiltere’yi seyahat ederken doğduğu takdirde, devam edilen kurs 6 aydan kısa süreli olsa bile öğrenciler NHS kapsamına dahildir.
NHS kapsamında göz ve diş tedavisi yapılmakla birlikte bu hizmetler için bazen ücret alınabilmektedir. Reçeteler için de cüzi bir ücret ödenmektedir. Ancak 1 yaşından veya tam gün eğitime devam eden 19 yaşından küçük öğrencilere ücretsiz diş tedavisi, gözlük ve reçete makbuzu verilir. Eğer 6 aydan fazla kalıyorsanız, konaklama yaptığınız bölgedeki Surgery veya G.P. (General Practitioner) bularak kayıt olunuz. Tavsiyemiz kayıt olmak için hasta olmayı beklememenizdir. Kayıt için istenen belge ise, öğrenci olduğunuzu gösteren okuldan alacağınız bir belgedir.
Ulaşım
Yürüyerek Ulaşım: Bristol’da yer alan Ulusal Bisiklet Ağı yalnızca bisiklet sürenler için değil aynı zamanda yürüyerek, şehri trafik çekmeden gezmek isteyenler için de yapılmıştır. Harbourside, Old City, Broadmead ve Cabot Circus gibi yerleri içeren Bristol şehir merkezinde yürüyerek etrafı gezerken şehir boyunca göreceğiniz mavi renkli bilgi noktalarına dikkat edin. Nerede olduğunuzu anlamakta yardımcı olacaklardır.
Bisiklet ile Ulaşım: Bristol, İngiltere’nin bisiklet sürme merkezidir diyebiliriz. Ana yolların hemen hemen hepsinde özel bisiklet sürme yolları ve bisikletinizi park edip kilitleyebileceğiniz bir sürü yer vardır. Bristol’da bisiklet sürerken Mud Dock Cycleworks and Cafe’ye uğramayı unutmayın. Burası dağ bisikleti ve bisiklet malzemeleri satan bir mağazanın üzerinde yer alan Bristol Limanı manzaralı eşsiz bir kafedir. Bisikletinizin bakımını aşağıdaki mağazada yaptırabilir ve üst katta bir şeyler yiyebilirsiniz.
Otobüs ile Ulaşım: Bristol’da şehrin her ana noktasından kalkan otobüslerle her yere ulaşmak oldukça kolaydır. Bristol Otobüs Terminali, Broadmade alışveriş merkezinin yakınlarındaki Marlborough Street’te bulunmaktadır. Otobüs durakları ve otobüslerin nerelerden gittiğine dair bilgiye ihtiyacınız varsa Harbourside’da bulunan Tourist Information Centre’a gidebilirsiniz. Tourist Information Centre, Watershed Media Centre’ın yanındaki E-Shed binasında yer almaktadır. Buradan günlük, sezonluk ya da çoklu seyahat biletlerinin yanı sıra hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz. Tourist Infrmation Centre, bütün yıl boyunca 11.00 - 16.00 saatleri arasında açıktır.Şehri gezmenin bir diğer güzel yolu da rehberli City Sightseeing turlarına katılmaktır. Şehir hakkında kapsamlı bilgiye sahip olan otobüs şoförü, İngilizlere has, üstü açık, iki katlı kırmızı otobüsü kullanırken ve size Bristol’ı tanıtırken istediğini kadar otobüsü durdurup etrafı gezip, tekrar binerek tura devam edebilme şansınız vardır. City Sightseeing biletleri Tourist Information Centre’dan satın alınabilir.Tren ile Ulaşım: Bristol, İngiltere’nin batısında yer alan ulusal demiryolu ağının merkezindedir. Bristol şehir merkezine yalnızca 15 dakikalık yürüme mesafesinde olan Bristol Temple Meads istasyonuna, Londra’dan, İskoçya’dan, Galler’den, Manchester’dan ve Birmingham’dan direkt trenler kalkmaktadır. First Great Western ve daha pek çok ana tren şirketi yerel, bölgesel ve şehirlerarası tren seferleri yapmaktadır.
Trafik ve Araç Kullanımı: İngiltere’de araba kullanmak durumunda kalırsanız trafiğin ters yönde işlediğini unutmamanız gerekir. Trafik ışıklarına kesinlikle uyun, çok zorda kalmadıkça korna çalmayın, bir başkasının yol hakkını çiğnemeyin. İngiltere’de yaya geçitlerinde her zaman yayanın geçiş üstünlüğü vardır. Sarı renkli yaya geçitlerinde kesinlikle durun ve yayaya kesinlikle öncelik verin.İngiltere’de trafik lambaları Türkiye’den biraz farklıdır. Kavşaklarda çok sayıda yeşil kırmızı aynı anda yanan ışık görebilirsiniz. Ancak bu ışıkların her biri değişik yönlere dönüşlere göre yanar. Işıkların yanmasında, gösterilen işaret yönünü de düşünerek davranmalısınız.
Gezilecek Yerler
Bristol Old Vic: 1760larda inşa edilmiş olan Bristol Ol Vic, King Street’te yer alır ve Bristol’ın en büyük tiyatrosudur.
Clifton Suspension Bridge: Köprünün hem solundan hem de sağından harika manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Köprüde yürüyüp manzaranın tadını çıkarttıktan sonra, sağ tarafta bulunan, şehrin en yüksek noktası olan kayalık tepeye çıkabilirsiniz.
Bristol Katedrali: 1140 yılında kurulmuş olan tarihi bir katedraldir ve College Green’de yer alır. Eşsiz mimarisi görülmeye değerdir.
Brunel's ss Great Britain: Transatlantik olarak kabul edilen ilk yolcu gemisi olan Brunel’s ss Great Britain, İngiliz inşaatçı Isambard Kingdom Brunel tarafından tasarlanmıştır. 1960’lı yılların sonlarına doğru Bristol Limanı’nda aslına uygun bir şekilde restore edilmiş haliyle yerini almıştır.
Bristol Zoo Gardens: Bristol’a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Bristol Zoo Gardens’tır. 400’den fazla egzotik, nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara ev sahipliği yapar. Hayvanat bahçesi içerisinde yer alan ve 3 ilginç bölümden oluşan “Explorers’ Creek” de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. İlk bölüm “Splash” adı verilen su oyun alanından oluşur. İkinci bölümün adı “Forest of Birds”dür ve adından da anlaşıldığı gibi sayısız kuş türünü barındırmaktadır. Üçüncü ve son bölüm ise rengârenk, harika papağanları yiyeceklerle besleyebileceğiniz “Feed the Lorikeets” adını taşır.
Bristol Museum & Art Gallery: Clifton’da yer alan Bristol Museum & Art Museum’a giriş ücretsizdir. Her çağa ait, uluslar arası ressamların tablolarının görülebileceği müzede içi doldurulmuş hayvanlar, rölyefler, Eski Mısır’a ait eşsiz koleksiyonlar ve daha pek çok şey görülebilir.
Alışveriş Cabot Circus: Alışveriş merkezlerinin olduğu Broadmead caddesinde bulunur. Üç katlı devasa bir alışveriş merkezi olan Cabot Circus’ta 120’den fazla mağazayı gezip, alışveriş yapabilirsiniz.
The Mall Bristol: Yeni adı The Galleries olan alışveriş merkezi Bristol şehir merkezindeki Broadmead caddesinde bulunur. İngiltere’nin geri kalanında bulamayacağınız markaları bu alışveriş merkezinde bulmanız mümkündür.
Dükkanlar: Bristol’daki mağazaların çoğu haftanın yedi günü açıktır ve sabah saat 9.00 civarı açılıp, 17.00 gibi kapanırlar. Pazar günleri mağazaların saatleri mağazaya göre değişmektedir ama genel olarak normal saatlerinden geç açılıp erken kapanırlar.
Yemek: İngiliz yemek kültürü ve mutfağı, Avrupa’nın en zayıf mutfaklarından birisi olarak kabul edilir. İngilizler genelde dışarıda yemek yemeyi severler. Evde pişen yemekler genelde Türk öğrencilerinin damak tadına uygun değildir. Ancak birkaç hafta sonunda öğrenciler İngiliz yemeklerine alışabilirler. Yemek saatleri genelde şu saatlerdedir: Kahvaltı saat 7.30 – 9.00 arasında, öğle yemeği 12.00 – 13.00 saatleri arasında, akşam yemeği 18.00 – 19.30 saatleri arasındadır. Dışarıda yemek isteyenler için sayısız restoran ve kafeler bulunmaktadır. Eğer yemeklerinizi kendiniz yapmak istiyorsanız, şehir merkezindeki Bristol Farmer’s Market’a (her Çarşamba günü Corn Street’te açılır) ya da her ayın ilk Pazar günü kurulan Slow Food Market’a gidip istediğiniz malzemeleri satın alabilirsiniz. Eğer arkadaşlarınızla bir araya gelip, çay, kahvenin yanında sohbet etmek istiyorsanız, Whiteladies Road, Glovchester Road ve Park Street boyunca uzanan kafe/barları tercih edebilirsiniz.
Restoranlar
The Grain Barge: 2007 yılının Temmuz ayında açılan The Grain Barge, Bristol’ın e çok tercih edilen bar/kafelerindendir. Nehir üzerindeki bir teknede yer alır ve enfes sandwichleri vardır. Menüsü günlük olarak değişik ve her zaman taze ve organik malzemeler kullanılır. Her Cuma gecesi yaptığı canlı müzikle meşhurdur. Köpeklerin girmesine izin verilir ve bazı insanlar düğün resepsiyonlarını bile burada yapabilirler.
The Lido Restaurant: Yerel yemekleri tatmak istiyorsanız, menüsü her gün değişen ve güney Avrupa ile orta doğu mutfaklarından esinlenen The Lido Restaurant’ı deneyebilirsiniz.
The River Grille: Harbourside manzaralı restoran, müşterilerine rahat bir ortam sunar. Mevsimlerle birlikte menüsü de değişen restoranda leziz yemekler bulabilirsiniz. Ücretsiz otoparkı da vardır. Kahvaltı için Pazartesi’den Cuma’ya saat 6.30-22.00 arası, Cumartesi-Pazar 7.00-11.00 arası, öğle yemeği için Pazartesi’den Cuma’ya saat 12.00-14.30 arası, Cumartesi-Pazar 12.00-14.30 arası, akşam yemeği içinse Pazar’dan Perşembe’ye saat 18.30-22.00 arası, Cuma ve Cumartesi 18.30-22.30 arası açıktır.
Vize Kontrol ve Gümrük İşleri
Landing Card: Uçuş esnasında uçtuğunuz havayolu tarafından size bir Landing Card (İniş Kartı) verilecektir. Uçakta yolculuğunuz esnasında bu kartı doldurun ve sorulara şunları yazın: Surname: Soyadınızı yazın.Name: Adınızı yazın.Occupation: Mesleğinizi İngilizce olarak yazın.Address: İngiltere’de kalacağınız yerin/ şahsın adresini yazın.Tel: Kalacağınız yerin telefonunu yazın.Landing Card’ı uçaktan indikten sonra vize kontrol görevlilerine pasaportunuzla birlikte vereceksiniz.
Valizlerin Alınması: Vize kontrol ve (eğer çağrıldıysanız sağlık kontrolünden sonra), diğer Türk yolcuları takip edip valizinizi teslim alabilirsiniz.
Gümrük Kontrol: Valizinizi de teslim aldıktan sonra, çıkışa yönelin. Gümrüğe tabi eşyanız yoksa YEŞİL kapıdan (Nothing to Declare) gümrüğe tabi eşyanız varsa KIRMIZI kapıdan (Goods to Declare) çıkış yapın.
2012 Resmi Tatiller:
· 2 Ocak: New Year’s Day
· 6 Nisan: Good Friday
· 9 Nisan: Easter Monday
· 7 Mayıs: Early May Bank holiday
· 4 Haziran: Spring Bank holiday
· 5 Haziran: Queen’s Diamond Jubilee
· 27 Ağustos: Summer Bank Holiday
· 25 Aralık: Christmas Day
· 26 Aralık: Boxing Day
2013 Resmi Tatiller:
· 1 Ocak: New Year’s Day
· 29 Mart: Good Friday
· 1 Nisan: Easter Monday
· 6 Mayıs: Early May Bank Holiday
· 27 Haziran: Spring Bank Holiday
· 26 Ağustos: Summer Bank Holiday
· 25 Aralık: Christmas Day
· 26 Aralık: Boxing Day
Önemli Telefonlar:
· Acil Numara: 999. Bu numarayla karşınıza çıkan operatör isteğinize göre Polis, Ambulans veya İtfaiye servisine sizi yönlendirir.
· Türkiye’ye Telefon Nasıl Açılır? 00+90+alan kodu+telefon numarası.
· Ülke Kodu: +44
· Alan Kodu: 117
· Uluslararası Bristol Havaalanı: +44 (0)871 334 4344