Fransa Üniversite Eğitimi - Yurtdışı Üniversite Eğitimi
Paris | Rouen | Reims | Dijon |
Tüm Üniversiteler |
Fransa’da Üniversite Eğitimi
Fransa köklü tarihi, dünya çapında tanınan üniversiteleri ve Avrupa’nın kalbindeki konumu sayesinde birçok öğrencinin eğitim almak istediği bir destinasyondur. Ayrıca Fransa, kültür zenginliği ve yükseköğrenim kalitesiyle, öğrencilere çok yönlü bir üniversite deneyimi vaat eder.
Bilimevi olarak Fransa’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilere danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Fransız üniversitelerinin başvuruları, öncelikli olarak CampusFrance üzerinden yapılmaktadır. CampusFrance başvurusu titizlikle hazırlanması gereken oldukça kapsamlı bir süreçtir. Ekim ve Aralık ayları arasında yapılan başvuruların sonucu Mayıs ayının başına kadar gelmektedir. Ayrıca öğrenciler Aralık ve Ocak aylarında yapılan mülakatlara da Bilimevi’nin uzman danışmanlarının yardımıyla en iyi şekilde hazırlanmaktadır.
Fransa üniversite sistemi çok seçenekli bir yapıya sahiptir. Bu sistem her ne kadar karmaşık görünse de henüz kariyer yollarını çizmemiş öğrencilere yetenek ve ilgilerine uygun bir eğitim alma şansı verir. Fransa’daki üniversitelerde tıp, mühendislik, mimarlık, işletme diplomaları ve diğer bilim dallarında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi önemli farklılıklar içerir.
Fransa üniversiteleri, meslek yüksekokulları ve fakültelerden oluşur. Bazı üniversiteler mühendislik okullarına da sahiptir.
Fransız devlet mühendislik okullarının bir kısmı üniversitelere bağlı, ancak çoğunluğu üniversiteden bağımsız özerk kurumlardır. Üniversite içinde veya dışında olsun, kamu kurumu veya özel sektöre ait olsun, mühendislik okulları, 2+3 sistemi denilebilecek, 2 yıllık hazırlık sınıflarında temel bilimler eğitimi, 3 yıl süren mesleki mühendislik eğitimi şemasını uygular. Bu 2 yıllık hazırlık sınıfları, akreditasyonu olan liseler bünyesinde olduğu gibi, mühendislik okulları içinde veya üniversitelere bağlı olarak açılır. Hazırlık eğitimini bitirdikten sonra 3 yıllık mühendislik bölümüne geçiş için çeşitli prosedürler uygulanır. Okuluna göre; sınav, dosya üzerinden performans sıralaması ve mülakat gibi süreçler içeren başarı şartları bulunur.
Fransa’da meslek yüksekokullarının iki senelik programlarında çok başarılı olan öğrenciler fakültelerin lisans 3. sınıfına veya mühendislik bölümü 1. sınıfına geçebilirler. Yine başarılı lisans öğrencileri 2. sınıf sonunda mühendislik okullarına geçiş yapabilirler. Bu tür yatay geçiş hakları öğrencilerin ilerde sevdikleri mesleği ifa edebilme şansını artırır.
Fransa’da hem mühendislik diploması hem de yüksek lisans diploması 5 yıllık yükseköğrenimden sonra elde edilir. Mühendislik diploması alanlar bazı şartlarda doktora yapabildikleri gibi, yüksek lisans diploması alanlar mühendis olarak çalışabilir.
Fransa’da sadece belli sayıdaki üniversiteler Tıp ve Eczacılık fakültesine sahiptir ve Tıp ve Eczacılık eğitimi verebilir. Tıp eğitimi 1+5 yıl sürerken, eczacılık eğitimi 1+4 yıl sürmektedir. Birinci sınıf sınav yılıdır zira tıp ve eczacılık 2. sınıflarına geçiş, devletin belirlediği kontenjana tabidir. 1. sınıfa 2000 kişi kayıt olabilir ancak 2. sınıfa en başarılı 250 öğrenci kabul edilir. İki yıl denedikten sonra kontenjana giremeyenler tıp ve eczacılık öğrenimine devam edemezler.
Genelde Fransa’daki mimarlık okulları kültür bakanlığına bağlıdır. Lise diploması alan öğrenciler sanat ve çizim yeteneklerini ispatlayacak dosyalar hazırlar, bu dosyalarla birlikte, lise performansları ve mülakat sürecinden geçerek mimarlık okullarına girmeye hak kazanırlar. Girmeyi başaranlar öğrenciler, 5 yıl eğitim sonucunda mimarlık diploması elde ederler.
Fransa üniversitelerinin diğer fakültelerinde LMD denilen 3+2+3 sistemi uygulanır: 3 yıllık Lisans, 2 yıllık Master (yüksek lisans) programlarını başarıyla bitirenler en az 3 yıl süren Doktora programlarını hedefleyebilirler. Bazı lisans programları yüksek lisans yapmaya değil 3 yıllık eğitimden hemen sonra iş hayatına, yani istihdama hazırlarlar. Aynı şekilde her yüksek lisans programı, öğrencileri ileride bilimsel araştırma ve doktora yapmaya hazırlamaz. Türk yükseköğreniminden farklı olarak, Fransa yükseköğreniminde lisans son yılı ve iki senelik yüksek lisans programlarında staj yapmanın büyük bir önemi vardır.
Genel olarak, Fransa yükseköğrenim kurumlarının verdiği diplomalar Türkiye tarafından tanınır. Çok az istisnası olmakla beraber üniversitelerin tamamının ve özel mühendislik okullarının büyük çoğunluğunun denkliği vardır. Özel sektör tarafından kurulan ve işletilen mühendislik ve işletme okulları da denetime tabidir.
Fransa’da üniversite eğitimi almayı, diğer bir deyişle bir lisans veya lisansüstü eğitim programına başvurmayı planlıyorsanız, Bilimevi’nin uzman eğitim danışmanları sizlere başvuru yapılacak okulların belirlenmesinden CampusFrance dosyanızın hazırlanmasına, konaklama ayarlamanızdan vize işlemlerinize kadar tüm süreçte yardımcı olacaktır. Bizimle iletişime geçerek danışmanlık hizmetimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.