GMAT - Yurtdışı Sınavlar
GMAT
GMAT (Graduate Management Admission Test) lisansüstü eğitim için matematik ve analitik beceriler ile birlikte İngilizce anlama ve dili kullanma seviyeniziölçmeyi amaçlar. Bilgisayar ortamında yapılan sınav skoru 5 yıl geçerliliğe sahiptir.
GMAT yurt dışında işletme, finans, pazarlama gibi alanlarda eğitim veren çoğu okulun yüksek lisans, MBA veya doktora yapacak öğrencilerden istenir ve Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmaktadır.
GMAT sınavı, sözel (verbal), sayısal (quantitative) ve kompozisyon (analytical writing) olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.
- Sözel bölüm, cümle düzeltme, eleştirel akıl yürütme, okuduğunu anlama olarak 3 alt bölümden oluşmaktadır. 75 dakika süreniz bulunur. 41 soruyu cevaplamanız beklenir.
- Sayısal bölüm, veri yeterliliği ve problem çözme olarak 2 alt bölümden oluşmaktadır. Sınav için yeterli süre 75 dakikadır. Bu bölümde cevaplanması gereken 37 soru mevcuttur.
- Analitik bölümde, yazma becerileriniz ölçülür ve yaklaşık 30 dakika süre verilir.
Sınav sırasında sorular zorluk derecesine göre ayrılmıştır. İlk soru orta zorlukta olacak olup, gelecek diğer sorular bir önceki cevabınıza göre belirlenecektir. Yanlış cevaplanan soruların ardından kolay bir soru gelecektir.
GMAT dayanıklılık ve sabrı ölçen oldukça nitelikli bir sınavdır. Pek çok üniversite, öğrencilerin analitik yeteneklerinin değerlendirilmesi açısından GMAT testini esas alır. Sınav puanları 200-800 aralığındadır. En iyiler diye bilenen okullara başvuru yapabilmek için 600 üzerinde başarı puanınızın olması beklenir.
Türkiye’de yüksek lisans başvuruları için ALES sınav sonuç belgesi isteyen bazı üniversiteler dahi ALES yerine GMAT sonuçlarını da kabul etmektedir.