Berlin - Almanya - Şehir Rehberi
Spree ve Havel nehirleri arasında yer alan Berlin, Almanya’nın en büyük şehri ve başkentidir. Üç buçuk milyon nüfusa sahip olan bu şehir, Avrupa Birliği’nin en büyük ikinci şehri olarak istatistiklerde yerini almaktadır. 1949 ile 1990 yılları arasında Doğu ve Batı bloklarına ayrılan şehir, 1990 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla bugünkü sınırlarını almıştır. Bu birleşmeyi simgeleyen Brandenburg Kapısı şehrin en önemli turistik öğelerinden biridir. Almanya’nın en önemli kültür, sanat, eğlence ve eğitim merkezlerinden biri olan Berlin’de yaklaşık 175 müze, 50 tiyatro salonu, 300 sinema, 4650 restoran, 900 bar ve 190 gece kulübü bulunmaktadır. Ayrıca 4 adet üniversiteye sahip bu şehir de genç nüfus oranı yüksektir. Şehir merkezinde birçok park, bahçe ve irili ufaklı göl bulunmaktadır. Bu yeşil alanlar şehirde yaşayanlar için günlük hayatın stresinden kurtulabilecekleri alternatifler yaratmaktadır.
Şehir aynı zamanda sanayi alanında da adından sıkça söz ettirmektedir. Şehrin gelişmiş sanayi yapısına örnek olarak; dokuma, metal, giyim, makine, elektronik, sigara ve konfeksiyon gibi önemli alanlar verilebilir.
Nüfusu: 3.460.000 (2009)
Elektrik Voltajı: 220 – 250 Volttur. Prizler Türkiye’de kullanılanlarla aynı olduğundan yanınızda adaptör götürmenize gerek yoktur.
Saat Farkı: Berlin, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Para Birimi: Almanya’nın para birimi Euro’dur.
İklim: Berlin, genel olarak karasal iklimin etkisi altındadır. Kuzey yarım kürede yer alan bu şehirde en yoğun sıcaklıklar Temmuz ve Ağustos aylarında hissedilmektedir. Bu aylarda ortalama sıcaklık 17-18 derece olmaktadır. En soğuk aylar ise Şubat ve Mart aylarıdır. Bu aylarda sıcaklık ortalama 0 derece civarındadır. İlkbahar aylarında etkisini gösteren yağışlar, en çok Mart ayında belirgin bir şekilde yaşanmaktadır.
Giyim: Genel olarak soğuk ve yağışlı bir iklimin yaşandığı Berlin’de, kış aylarında kar yağışı da sık sık görülmektedir. Kış aylarında sıcaklık zaman zaman 0 derecenin altına inmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda mutlaka kalın ve yünlü kıyafetler tercih edilmelidir. Yaz mevsiminde ise sıcaklık ortalamaları 20 derece civarında olduğu için genellikle ince kıyafetler tercih edilebilir. Yağışlı havalara karşı yanınıza şemsiye almanızı öneririz.
Yemek: Kozmopolit yapısıyla Berlin, ziyaretçilerine çeşitli dünya mutfaklarından alternatif menüler sunmaktadır. Berlin, patatesi, et yemekleri, mineralli suyu ve ekmekleriyle damaklara hitap etmektedir. Bunların yanı sıra bira üretimi ve tüketimi yaygındır. Her ne kadar şarap da yaygın olmasına rağmen, milli içkisi bira olarak kabul edilmektedir.
Alışveriş: Berlin’de alışverişin kalbi Ku’damm ve çevresinde atmaktadır. Ku’damm, alışveriş merkezi ve birçok lüks mağazasıyla meraklılarını beklemektedir. Berlin’deki ünlü alışveriş merkezlerine örnek olarak; Wertheim, KaDeWe, Europa-Center, Galeries Lafayette ve Arkaden gösterilebilir. Şehirdeki mağazaların çoğu hafta içi 09.00 – 20.00 saatleri arasında açıktır. Bazıları Cumartesi günleri de 09.00 – 18.00 saatleri arasında da hizmet vermektedir. Berlin’de en çok tercih edilen hediyelikler kitap, CD, antika ve porselen ürünleri olmaktadır. Kültür ve sanatın etkisi hediyelik eşyalarda da kendini göstermektedir.
Ulaşım: Berlin’de toplu taşıma araçları çok gelişmiştir. Hemen hemen istediğiniz her yere toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Berlin’in batısında toplu ulaşımın çoğunluğu metro (U-Bahn) ve otobüslerle, doğusunda ise banliyö trenleri (S-Bahn), tramvaylar (Straßenbahn / Tram) ve otobüslerle yapılmaktadır. Berlin’de bisikletle ulaşımda çok yaygındır. Şehir içinde ve çevresinde bisiklet yolları bulunmaktadır. Ulaşımınızı bisiklet yollarını kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bisiklet almak istemiyorsanız, Alman Demiryolları kiralık bisiklet imkanı sunmaktadır.
Şehirde her yerde sıkça görebileceğiniz bisiklet taksiler de turistik yerleri görmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.
Berlin’de yaklaşık 6.000 taksi günün her saatinde kullanıcılarına hizmet vermektedir. Taksi durakları genellikle büyük otellerin yakınlarında veya ünlü turistik yerlerin çevresinde bulunmaktadır. Taksi çağırmak için taksi duraklarını direk arayabilir veya taksi çağırma santraline de telefon edebilirsiniz.
Gezilecek Yerler:
East Side Gallery: Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra sağlam kalan en uzun parçadır. 21 ülkeden 118 sanatçı grafiti ve resimlerini bu parçaya çizerek tarihe geçmişlerdir.
Brandenburger Gate: Berlin Duvarı’nın yıkılışını simgeleyen ünlü kapıdır.
Checkpoint Charlie ve Müzesi: Soğuk savaş yıllarında Doğu ve Batı Berlin arasındaki ana geçiş noktası olan Checkpoint Charlie ve tam bu noktaya kurulmuş olan müze görülmesi gereken yerler arasındadır.
Museum Island: Spree Nehri’nde yer alan bu küçük ada Berlin’in müze merkezidir. 6000 yıllık sanat ve kültür tarihine sahip koleksiyon mevcuttur.
Berlin Yahudi Müzesi: Alman Yahudilerin iki bin yıllık geçmişini anlatan, yedi milyonun üzerinde kişi tarafından ziyaret edilmiş müzedir.
DDR Müzesi: Berlin’in merkezinde yer alan interaktif müze, önceden Doğu Berlin olarak bilinen bölgedeki günlük yaşamı ziyaretçilerine aktarmaktadır.
Charlottenburg Sarayı: Berlin’in en eski sarayı olarak bilinen bu saray 17.yy sonlarında inşa edilmiştir. Sarayı, Tiergarten’ın batısında yer alan Charlottenburg semtine giderek ziyaret edebilirsiniz.
Alexanderplatz ve Tv-tower: Berlin merkezde bulunan Alexanderplatz popüler bir meydandır. Tv-tower ise Almanya’daki en uzun kuledir.
Gendarmenmarkt: Konzerthaus, Fransız Katedrali ve Alman Katedrali’nin bulunduğu Berlin’in en önemli meydanlarından birisidir.
Gedachtniskirche (Anıt Kilise): Batı Berlin’in simgelerinden biri olarak görülen protestan kilisesi 1943 yılında maruz kaldığı bir bombardıman sonucu ağır hasar almıştır. O haliyle ziyaretçilerini beklemektedir.
Nikolaiviertel – Nikolai Quareter: Eski Berlin’in özelliklerini koruyan nadir yerlerdendir. 13. yy’dan kalma Nikolai Kilisesi bu bölgede yer alır. Sokakları ise ortaçağ yapılarını andırır.
Önemli Telefon Numaraları:
Ülke Kodu: +49
Şehir Kodu: 30
T.C. Berlin Büyükelçiliği: Adres; Runge Strasse 9, 10179, Berlin, Tel; (0)30 275 85 0
Polis-İtfaiye: 110
Ambulans: 112
Tıbbi Yardım: 31 00 31
İtfaiye: 112
Eczaneler: 0 11 41
Resmi Tatil Günleri - 2013:
1 Ocak: Yeni yıl tatili
6 Ocak: Üç Aziz Kral
29 Mart: Paskalya Arifesi
1 Nisan: Paskalya
1 Mayıs: İşçi Bayramı
13 Mayıs: Dini Bayram
20 Mayıs: Küçük Paskalya
6 Haziran: Dini Bayram
15 Ağustos: Dini Bayram
3 Ekim: Almanya’nın Birleşme Günü
31 Ekim: Reformasyon Günü
1 Kasım: Azizler Günü
24 Aralık: Noel Arifesi
25-26 Aralık: Noel 1. ve 2. günleri