Cape Town - Güney Afrika - Şehir Rehberi
Cape Town, Güney Afrika

Güney Afrika’nın güneybatısında yer alan Cape Town, ülkenin alan olarak en büyük, nüfus olarak ise ikinci büyük şehridir. Western Cape bölgesinin başkenti olan Cape Town, aynı zamanda ülkenin yasama işlerinin de yürütüldüğü şehir olup Parlamento ve bir çok hükumet kurumuna ev sahipliği yapar. Afrika kıtasının en çok tercih edilen turizm merkezi olan şehir; körfezi, Table Dağı ve Cape Zirvesi’yle ünlüdür. Güney Afrika’da düzenlenecek olan 2010 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak şehirlerden biri de Cape Town’dur. Cape Town’da geçireceğiniz zamana geri dönüp baktığınızda kendinizi Victoria & Alfred limanında alışveriş yaparken, Boulders plajında Afrika Penguenlerini izlerken ya da körfezde sörf tahtanızın üzerinde hatırlayabilirsiniz.

Nüfusu: 3,497,097 civarındadır.
Yüz ölçümü: 2,454.72 km2
Voltaj düzeyi: 230 Volt’tur. Ülkede kullanılan prizler Türkiye’dekilerden farklıdır ve adaptör kullanmanız gerekir. Bu adaptörü Cape Town’dan edinebilirsiniz.
Zaman dilimi: Cape Town Central African Time Zone (Merkez Afrika Saati Bölgesi)’nde bulunur ve bu zaman dilimi kışları ülkemizin de bulunduğu zaman dilimi olan Doğu Avrupa Zaman Dilimi’ne denk gelmektedir. Dolayısıyla kış aylarında Cape Town’la Türkiye aynı zaman diliminde bulunurken, Güney Afrika yaz saati uygulaması kullanmadığından, yaz aylarında Avrupa’da saatlerin bir saat ileri alınmasıyla bir saatlik fark ortaya çıkar.

Para Birimi: Güney Afrika’nın para birimi Rand’dır. Yüz sent bir Rand’a eşittir. Piyasada kağıt para olarak 10 Rand, 20 Rand, 50 Rand, 100 Rand, 200 Rand ve 500 Rand, bozuk para olarak ise 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent, 1 Rand, 2 Rand ve 5 Rand bulunur.
İklim: Cape Yarımadası Akdeniz İklimi’ni yaşar. Dört mevsim de kendisini hissettirir. Mayıs ayından Eylül ayına kadar süren kış mevsiminde Atlantik Okyanusu’ndan gelen soğuk hava dalgaları yüksek miktarda yağış ve karayele sebep olur. Yine de kış aylarında en düşük sıcaklık ortalama 7°C, en yüksek ortalama 17°C’dir. Kasım’dan Mart’a kadar süren yaz aylarında ise en yüksek sıcaklık 26°C olup, yarımada genelde Güney Atlantik yüksek basınç sistemi kaynaklı keşişlemenin etkisindedir. Bu rüzgara bölge halkı tarafından- hava kirliliğini dağıttığı ve havayı temizlediği düşünülerek- “Cape Doktoru” adı verilmiştir. Yılda ortalama 3070 saat güneş ışığı alan Cape Town’ın yıllık ortalama sıcaklığı 19°C’dir.
Giyim: Kış aylarında havanın çok soğuk olmaması ancak bol yağmur ve rüzgar olmasından dolayı şemsiyenizi ve yağmurluğunuzu yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla hafif giyisiler tercih edilebilir fakat yine de rüzgarı hesaba katarak yanınıza ince bir rüzgarlık almanız yararınıza olacaktır.
Alışveriş: Cape Town’da alışveriş düşük döviz kuru nedeniyle diğer ülkelere göre oldukça ucuzdur. Özellikle bölgenin hammadde zenginliği ve dünyanın en yetenekli kuyumcu ustalarının varlığı mücevherat almak isteyenlere fiyatı uygun, kalitesi yüksek seçenekler sunar. Bölgede aynı zamanda deri eşyalar, spor ve outdoor malzemeleri de düşük fiyatlardan alıcı bulmaktadır. Aynı durum sanat çalışmaları, antik eşyalar, kitaplar ve şaraplar için de geçerlidir. Cape Town’daki çoğu dükkan uluslararası kredi kartlarınızı ve seyahat çeklerinizi kabul edecektir ancak şehir dışındaki küçük kasabalardan otantik bir şeyler almak istiyorsanız yanınızda biraz nakit para da bulundurmanız önerilir, zira dükkanlar küçüldükçe ödeme şekli alternatifleri azalır. Geniş bir iskelenin üzerine yerleştirilmiş bir alışveriş merkezi olan Victoria & Alfred Alışveriş Merkezi ve Cavendish Meydanı şehrin en popüler alışveriş mekanlarındandır.

Ulaşım: Gelişmiş toplu ulaşım sistemi sayesinde Cape Town’da gideceğiniz yere varmak çok kolaydır. Şehirde çoğu insan taksi dolmuşları kullanır. Hızlı, ucuz ve çok miktarda olmaları onları daha tercih edilir kılarken daha uzun mesafe seyahat edecekler için Metro Trenler mevcuttur. Şehrin en uzak bölgelerine ve şarap mahzenlerine Metro Trenlerle gidilebilmektedir. Simons Town’a giden klasik trenler ise sadece tren yolculuğu için bile olsa denenebilir. Trenler okyanusa o kadar yakın mesafeden geçer ki rüzgarın durumuna bağlı olarak eğer camınız açıksa yüzünüz ıslanabilir. Diğer bir ulaşım opsiyonu ise “Rikkis”, yani taksidir. Sadece şehir merkezinde çalışan taksiler minivan şeklinde ve parlak renktedirler. Aynı zamanda her büyük şehirde olduğu gibi iki katlı üstü açık otobüslerle de bir Cape Town turuna çıkmak mümkündür. Bu turlar genelde iki saat sürer ve şehirde görmeniz gereken bütün yerlere uğranır. El değmemiş plajları ve dağlardaki müthiş manzaraları görmeniz içinse araba kiralamanız gereklidir. Cape Town’da araba kiralamak ucuzdur ve yollar genelde iyi durumdadır.
Gezilecek Yerler
Table Dağı: Cape Town denince akla gelen ilk yer Table Dağı’dır. 6 dakikalık bir teleferik yolculuğuyla dağın tepesine çıkılır. Bu yolculuk için kullanılan teleferik ise bir sanat harikasıdır. 360 derece dönebilen teleferik sayesinde yolculuk sırasında manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Teleferik yolculuğunu takiben iki kilometrelik bir yürüyüşün sonunda dağın zirvesine ulaşılır. Günbatımında okyanusun ve şehrin görünüşü nefes kesicidir ve bu noktadaki bistroda kahvenizi yudumlarken çekeceğiniz fotoğraflar ileride albümünüze bakarken aynı hazzı yaşamanızı sağlayacaktır.

Robben Adası: Güney Afrika’da yapabileceğiniz en ilginç şeylerden birisi UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Robben Adası’nı ziyaret etmektir. Ada eskiden sadece erkek politik sucluların yattığı dünyaca ünlü bir hapishaneye ev sahipligi yapmaktadır. Hapishane halen turistlerin ziyaretine aciktır. Nelson Mandela da 27 yıllık hapis hayatının 18 yılını burada geçirmiştir. Robben Adası’na günlük turlar düzenlenir. V & A limanındaki saat kulesinin oradan kalkan turlar sizi adaya götürür ve tur rehberleri size adanın dört bir yanını gezdirir. Tur rehberlerinin hepsi burada hayatının bir kısmını geçirmiş ve tahliye edilmiş olan politik mahkumlardır. Güney Afrika tarihinin bir bölümüne aşina olduktan sonra adada yapabileceğiniz şeyler bitmez. Penguen ve fok balığı kolonileri size görsel bir ziyafet sunarken, Cape Town’ın en güzel manzaralarından birisine tanıklık edebilirsiniz.
Kirstenbosch Botanik Bahçeleri: Dünyanın en iyi botanik bahçeleri arasında yerini alan Kirstenbosch 528 hektar alana yayılmıştır ve 5,000’den fazla bölgeye özgü çiçek türüne ev sahipliği yapar. Afrika taş oyması heykellerin yanında öğleden sonra pikniğinizi yapabilir, Table Dağı’nın eteklerinde binlerce yabani çiçeğin arasında yürüyebilirsiniz. Tesislerde aynı zamanda restoranlar, caféler ve hediyelik eşya dükkanları da mevcuttur.
Gold of Africa Müzesi: Altın daha çok “Altın Şehri” Johannesburg’la özdeşleştirilse de, Gold of Africa Müzesi altının tarihi serüvenini anlatan bir mekandır. 18. yüzyılda inşa edilen Martin Melck House’un ev sahipliğini yaptığı müze, kalıcı sergilerin yanı sıra geçici altın sergileriyle de Afrika altın sanatını ve tarihini gözler önüne sermektedir.
Restoranlar:
Jardine Restaurant- 021 424 5640
Five Files Restaurants- 021 424 4442
Aubergine Restaurant- 021 465 4909
Savoy Cabbage Restaurant- 021 424 2626
Hildebrand Italian Restaurant- 021 425 3385
Beluga Restaurant- 021 412 2948
Mama-Afrika- 021 424 8634
Den Anker Restaurant- 021 419 0249
Wakame Restaurant- 021 433 2377
Baia Seafood Restaurant- 021 421 0935
2010 Resmi Tatiller
1 Ocak: Yeni Yıl
21 Mart: İnsan Hakları Günü
22 Mart: Halk Günü
2 Nisan: Good Friday (Paskalya’dan önceki Cuma)
5 Nisan: Aile Günü (Paskalya’dan sonraki Pazartesi)
27 Nisan: Özgürlük Günü
1 Mayıs: İşçi Bayramı
16 Haziran: Gençlik Bayramı
9 Ağustos: Ulusal Kadınlar Günü
24 Eylül: Miras Günü
16 Aralık: Barış Günü
25 Aralık: Noel
26 Aralık: İyi Niyet Günü
27 Aralık: Halk Günü
Önemli Telefonlar:
Acil Numara: 107. (Cep telefonundan: 112). Bu numarada hizmet veren operatör duruma göre sizi polis, ambulans ya da itfaiye servisine yönlendirir.
Türkiye’ye nasıl telefon açılır: 0090+Alan Kodu+ Telefon Numarası
Ülke Kodu: 27
Şehir Kodu: 021
Gugu S’Thebe Sanat ve Kültür Merkezi: 021 512 1080
Cape Town Uluslar arası havaalanı: 021 937 1200