Birmingham - İngiltere - Şehir Rehberi
BIRMINGHAM – İNGİLTERE
Birmingham, İngiltere’nin iç batısında yer alan ikinci en büyük şehirdir. Şehir, İngiltere Sanayi Devrimi’nin kalbinde yer almıştır ve bilimin, teknolojinin, ekonomi ve yeniliklerin gelişmesine tanıklık etmiştir. Birmingham, 1791 yılında dünyada ilk kez üretim yapan şehir olarak tanınmaya başlamıştır.
Birmingham, günümüzde çok büyük bir uluslararası ticaret merkezi olarak adlandırılmaktadır. Bünyesinde barındırdığı üniversitelerle, Londra’dan sonra en büyük eğitim merkezi olarak bilinmektedir. Eğitimin yanı sıra, pek çok kültürel zenginliğe de sahip olan Birmingham, Senfoni Orkestrası, Kraliyet Balesi ve Barber Güzel Sanatlar Enstitüsü’yle ünlüdür.
Yüz Ölçümü: 267.77 kilometrekare’dir.
Nüfus: 1,036,900 kişi civarındadır.
Voltaj Düzeyi: İngiltere’de elektrik voltajı 240 Volt, 50 Hz.’dir. Ülkede kullanılan priz sistemi Türkiye’dekinden farklıdır. Türkiye’den götürülen her türlü elektrikli araç için priz adaptörü gerekir. Bu adaptörü İngiltere’ye gittiğinizde alabilirsiniz.
Zaman Dilimi: Greenwich Mean Time (Greenwich Zaman Dilimi)’da bulunmaktadır. Türkiye’den 2 saat geridedir.
Para Birimi: İngiltere’nin para birimi “Pound Sterling”dir. 1 pound 100 pence (okunuşu: pens)’ten oluşur. Bozuk paralar 1 penny, 2, 5, 10, 20, 50 pence, 1 pound, 2 ve 5 pounds şeklindedir. Büyük Britanya’da, sadece İskoçya’da İskoçya Merkez Bankası’nın bastırdığı İskoç parası kullanılır. İngiliz Sterlini ile aynı değerdedir, sadece banknotun rengi ve tasarımı farklıdır.
Para Bozdurma: Dolar gibi convertible (çevrilebilir) olan paraların Sterlin’e çevrilmesi hemen her banka ve döviz büfeleri tarafından yapılır. Ancak yüksek komisyon alındığından İngiltere’ye gitmeden önce tüm paranızı Sterlin’e çevirmeniz komisyondan dolayı sizin para kaybınızı önleyecektir.
Kredi Kartları: Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de en çok VISA ve MASTERCARD kullanılır. Amerikan Express kartları çok az işyerince kabul edilir.
İklim: Birmingham deniz seviyesinden yüksekte bulunduğundan, İngiltere’nin geneli gibi hava çoğu zaman yağışlıdır. Ziyaret edilmesi tavsiye edilen aylar Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül’dür. Yazları maksimum ortalama sıcaklık 21°C iken, kış aylarında maksimum ortalama sıcaklık 6°C civarındadır. Ilıman iklimine rağmen, Birmingham’da son zamanlarda sıcak hava dalgaları görülmeye başlanmıştır.
Giyim: Tüm mevsimler için yanınızda şemsiye ve yağmurluk bulundurmanız tavsiye edilir. Kış ayları için kalın kışlık giysilerinizi, bahar ve yaz ayları için ise daha ince kıyafetlerinizi götürebilirsiniz.
Sağlık: İngiltere’de yaşamak veya seyahat etmek ciddi sağlık riskleri içermez, sadece rutubet ve soğuktan kaynaklanan nezle, grip veya romatizma gibi rahatsızlıklarınız olabilir. Yiyecek ile ilgili uygulamalar oldukça katı olduğundan besin maddeleri ile ilgili bir sorununuz olmayacaktır. Çeşme suyu içilebilir durumdadır ancak tadına alışabilmeniz biraz zaman alacaktır.
İngiltere’de sağlık işleri 1942 yılında kurulan NHS (National Health Service) Ulusal Sağlık Hizmeti tarafından yürütülmektedir. 6 aydan uzun süreli bir kursa devam edildiğinde öğrenciler, NHS kapsamına girip ücretsiz olarak tedavi görürler. Tedavi ihtiyacı İngiltere’yi seyahat ederken doğduğu takdirde, devam edilen kurs 6 aydan kısa süreli olsa bile öğrenciler NHS kapsamına dahildir. NHS kapsamında göz ve diş tedavisi yapılmakla birlikte bu hizmetler için bazen ücret alınabilmektedir. Reçeteler için de cüzi bir ücret ödenmektedir. Ancak 1 yaşından veya tam gün eğitime devam eden 19 yaşından küçük öğrencilere ücretsiz diş tedavisi, gözlük ve reçete makbuzu verilir.
Eğer 6 aydan fazla kalıyorsanız, konaklama yaptığınız bölgedeki Surgery veya G.P. (General Practitioner) bularak kayıt olunuz. Tavsiyemiz kayıt olmak için hasta olmayı beklememenizdir. Kayıt için istenen belge ise, öğrenci olduğunuzu gösteren okuldan alacağınız bir belgedir.
Ulaşım
Bisiklet ile Ulaşım: Birmingham’da bisiklet ile ulaşım her ne kadar ideal bir yöntem olmasa da şehir merkezi içerisinde bisikletlerinizi kilitleyebileceğiniz ve sürebileceğiniz özel alanlar bulunmaktadır. Birmingham Belediye Meclisi'nin çıkarttığı bölgelere ait bisiklet ve yürüme haritasına yerel kütüphaneden, turist bilgi merkezinden, sosyal tesislerden ya da bisikletçilerden ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile Ulaşım: Birmingham içerisinde çoğu yere otobüslerle ulaşmak mümkündür. Otobüslerin kalktığı merkezi bir yer yoktur. Bunun yerine şehir merkezindeki çeşitli bölgelerden (Bull Street, Colmore, Row, Corporation Street ve Navigation Street) otobüsleri kullanmak mümkündür. Otobüs duraklarını gösteren haritalara kütüphanelerden, turist bilgi merkezlerinden ve New Street Station’da bulunan Network West Midlands’ten edinmek mümkündür. Otobüs servisleri National Express West Midlands tarafından yürütülmektedir.
Tek gidiş ücreti 1.80 GBP’dir ve aktarma yapma seçeneği yoktur. Gidiş-dönüş bileti yoktur ama bütün gün boyunca sadece 3.60 GBP vererek kullanabileceğiniz “Daysaver” adı verilen biletten satın alabilirsiniz. National Express West Midlands şirketi, politika gereği müşterilerine para üstü vermediği için otobüs ücretini tam olarak hazırlayıp sürücüye teslim ettiğinizden emin olunuz. Birmingham’ın gece otobüs servisini kaldırdığını hatırlatmakta da fayda var.
Şehir içi otobüs servisi sabah 5.00’da başlayıp, gece yarısı sona ermektedir. Şehir merkezindeki duraklardan kalkan güzergaha ek olarak iki kullanışlı güzergah daha vardır: Inner Circle 8 ve Inner Circle 11. Inner Circle 11 ile şehir merkezine uğramadan farklı bölgelere ulaşabilirsiniz.
Birmingham’da Londra’ya nazaran çok daha az otobüs servisi ve güzergahı mevcut olduğundan ulaşımın çok da kolay olduğu söylenemez.
Motosiklet ile Ulaşım: Birmingham içerisinde motosikletlerle ve mopedlerle gerçekleştirilen ulaşım şekli yoğun trafikten kaçmayı daha da kolaylaştırdığı için oldukça popüler hale gelmeye başlamıştır.
Taksi ile Ulaşım: Bütün şehir içerisinde bir sürü taksi durağı bulmak mümkündür. Fakat herhangi bir şirkete bağlı olmayan taksilere binmediğinizden emin olunuz. Cuma ve Cumartesi gecesi canlı gece hayatı sebebiyle taksi bulmak zorlaşabilir. Broad Street gibi çok meşgul bir yerden taksiye binmeye çalışırsanız, bir saat beklemeniz bile gerekebilir.
Tren ile Ulaşım: Birmingham’da pek çok bölgeyi kapsayan geniş çaplı bir tren ağı mevcuttur. Tren saatlerine ve haritalara kütüphanelerden, turist bilgi merkezlerinden ve tren istasyonlarından ulaşabilirsiniz.
Bilet ücretleri gidilen uzaklığa bağlı olarak değişmektedir. Biletiniz olmadan trene binerseniz, 20 GBP ceza ödersiniz. Bisikletlerle, tekerlekli sandalyelerde trenlere binmek mümkündür ve önceden herhangi bir rezervasyon yaptırmanız da gerekmez.
Tramvay ile Ulaşım: Birmingham’da sadece Snow Hill Station ve Wolverhamton arasında işleyen tek bir tramvay metro ağı vardır. Tramvay metro ağını genişletme çalışmaları devam etmektedir.
Tramvay metrolar Pazartesi’den Cumartesi’ye sabah 6.30, akşam 23.30 saatleri arasında, Pazar günü ve tatillerde ise sabah 8.00, akşam 23.00’a kadar işlemektedir. Bilet ücretleri her ne kadar değişse de, gidiş ücreti 2 GBP, gidiş-dönüş ücreti 3.50 GBP ve 1 günlük kombine bilet için 4.50 GBP gibi bir ücret ödeyebilirsiniz. Bütün güzergah, tramvay metro sefer saatleri ve bilet ücretlerine ait bilgilere Midland Metro’nun internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Trafik ve Araç Kullanımı: İngiltere’de araba kullanmak durumunda kalırsanız trafiğin ters yönde işlediğini unutmamanız gerekir. Trafik ışıklarına kesinlikle uyun, çok zorda kalmadıkça korna çalmayın, bir başkasının yol hakkını çiğnemeyin. İngiltere’de yaya geçitlerinde her zaman yayanın geçiş üstünlüğü vardır. Sarı renkli yaya geçitlerinde kesinlikle durun ve yayaya kesinlikle öncelik verin.
İngiltere’de trafik lambaları Türkiye’den biraz farklıdır. Kavşaklarda çok sayıda yeşil kırmızı aynı anda yanan ışık görebilirsiniz. Ancak bu ışıkların her biri değişik yönlere dönüşlere göre yanar. Işıkların yanmasında, gösterilen işaret yönünü de düşünerek davranmalısınız.
Gezilecek Yerler
Aston Hall: Trinity Road, Aston’da yer alır. 1618 – 1635 yılları arasında inşa edilen müze tarihi dönem temalı odalarıyla ve sanat eserleriyle dikkat çekmektedir. İngiliz İç Savaşı sırasında aldığı gülle darbesinin izi halen görülebilmektedir.
Birmingham Museum & Art Gallery: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cumartesi günleri sabah 10.00’dan akşam 17.00’a kadar, Cuma günleri sabah 10.30’dan akşam 17.00’a kadar, Pazar günleri ise öğlen 12.30’dan akşam 17.00’a kadar açıktır. Viktorya dönemine ait enfes bir binada bulunan Birmingham Museum & Art Gallery, yerel tarihe ait eserlere, sergilere, Refael dönemi öncesine ait en büyük yağlı boya resim koleksiyonuna, heykellere ev sahipliği yapan ve girişi ücretsiz olan Birmingham’ın önemli müzelerinden biridir.
Ikon: Avrupa’nın önde gelen çağdaş sanat galerilerinden biri olan Ikon, sürekli değişen etkinlik ve sergi programlarıyla oldukça yenilikçi bir felsefe benimsemiş olan bir müzedir. Girişler ücretsizdir.
Barber Institute of Fine Arts: Pek çok resim üstatlarının eserlerini ve modern klasikleri koleksiyonunda bulunduran Barber Institute of Fine Arts’ta Bellini, Poussin, Rubens, Gainsborough, Rosetti, Monet, Degas ve Magritte gibi çok önemli ressamların eserlerini görmek mümkündür. Düzenli olarak sergiler, konserler, etkinlikler ve dersler gerçekleştirilir ve herkese açıktır. The Good Britain Guide 2004 tarafından Yılın Galeri’si seçilmiştir.
Alışveriş
Bullring: Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biridir. Şehir merkezinin kalbinde yer almaktadır. Bullring'in içinde Hollister, Topshop, H&M ve Forever 21’dan Apple, Tommy Hilfiger, DKNY ve Selfridges gibi pek çok mağaza vardır. Bunlara ek olarak 25 adet dükkana sahip çok ünlü bir yemek reyonu vardır.
Pallasades Shopping Center: New Street İstasyonu’nun üst kısmında yer alan The Pallasades kelimenin tam anlamıyla her şeyi bulabileceğiniz bir alışveriş merkezidir.
Dükkanlar: Birmingham’daki mağazaların çoğu haftanın yedi günü açıktır ve sabah saat 9.00 civarı açılıp, 17.00 gibi kapanırlar. Pazar günleri mağazaların saatleri mağazaya göre değişmektedir ama genel olarak normal saatlerinden geç açılıp erken kapanırlar.
Yemek: İngiliz yemek kültürü ve mutfağı, Avrupa’nın en zayıf mutfaklarından birisi olarak kabul edilir. İngilizler genelde dışarıda yemek yemeyi severler. Evde pişen yemekler genelde Türk öğrencilerinin damak tadına uygun değildir. Ancak birkaç hafta sonunda öğrenciler İngiliz yemeklerine alışabilirler.
Restoranlar
Simply Baguette: Ucuz ama oldukça leziz yiyeceklerin olduğu restoran Corporation Street’te bulunmaktadır.
Cafe Face: Haftanın 7 günü sabah 8.00’dan akşam 18.00’a kadar açık olan Cafe Face’te fiyatlar 3-7 GBP arasında değişmektedir. Kızarmış sebzeleri ve kumpiriyle meşhurdur.
Canalside Cafe: Her gün sabah 9.00’dan akşam 16.00’a kadar açıktır. Çok geniş organik ve vejetaryen yemek çeşitliliğine sahip olan oldukça küçük bir cafedir. Yaz aylarında gidilmesi özellikle tavsiye edilir. İsminden de tahmin edilebileceği gibi kanalın hemen yanında yer almaktadır.
Vize Kontrol ve Gümrük İşleri
Landing Card: Uçuş esnasında uçtuğunuz havayolu tarafından size bir Landing Card (İniş Kartı) verilecektir. Uçakta yolculuğunuz esnasında bu kartı doldurun ve sorulara şunları yazın:
Surname: Soyadınızı yazın.
Name: Adınızı yazın.
Occupation: Mesleğinizi İngilizce olarak yazın.
Address: İngiltere’de kalacağınız yerin/şahsın adresini yazın.
Tel: Kalacağınız yerin telefonunu yazın.
Landing Card’ı uçaktan indikten sonra vize kontrol görevlilerine pasaportunuzla birlikte vereceksiniz.
Valizlerin Alınması: Vize kontrol ve (eğer çağrıldıysanız sağlık kontrolünden sonra), diğer Türk yolcuları takip edip valizinizi teslim alabilirsiniz.
Gümrük Kontrol: Valizinizi de teslim aldıktan sonra, çıkışa yönelin. Gümrüğe tabi eşyanız yoksa YEŞİL kapıdan (Nothing to Declare) gümrüğe, tabi eşyanız varsa KIRMIZI kapıdan (Goods to Declare) çıkış yapın.
2012 Resmi Tatiller:
- 2 Ocak: New Year’s Day
- 6 Nisan: Good Friday
- 9 Nisan: Easter Monday
- 7 Mayıs: Early May Bank holiday
- 4 Haziran: Spring Bank holiday
- 5 Haziran: Queen’s Diamond Jubilee
- 27 Ağustos: Summer Bank Holiday
- 25 Aralık: Christmas Day
- 26 Aralık: Boxing Day
2013 Resmi Tatiller:
- 1 Ocak: New Year’s Day
- 29 Mart: Good Friday
- 1 Nisan: Easter Monday
- 6 Mayıs: Early May Bank Holiday
- 27 Haziran: Spring Bank Holiday
- 26 Ağustos: Summer Bank Holiday
- 25 Aralık: Christmas Day
- 26 Aralık: Boxing Day
Önemli Telefonlar:
- Acil Numara: 999. Bu numarayla karşınıza çıkan operatör isteğinize göre Polis, Ambulans ya da İtfaiye servisine sizi yönlendirir.
- Türkiye’ye Telefon Nasıl Açılır? 00+90+alan kodu+telefon numarası.
- Ülke Kodu: +44
- Alan Kodu: 121
- Birmingham Uluslararası Havaalanı: +44 (0)871 222 0072