Eastbourne - İngiltere - Şehir Rehberi
EASTBOURNE – İNGİLTERE
Eastbourne, İngiltere’nin güney sahilinde Brighton ve Hastings arasında yer alan, Doğu Sussex bölgesindeki bir şehirdir. Yaklaşık 90 bin kişilik nüfusuyla Eastbourne ‘da başarılı, refah bir iş dünyası, mükemmel alışveriş merkezleri ve sokaklar vardır. Eastbourne şehri başkent Londra’ya karayolu ile yaklaşık 86 dakikalık mesafededir.
Yüz Ölçümü: 44.16 kilometrekare'dir.
Nüfus: 89,667 civarındadır.
Voltaj Düzeyi: İngiltere'de elektrik voltajı 240 Volt, 50 Hz.'dir. Ülkede kullanılan priz sistemi Türkiye'dekinden farklıdır. Türkiye'den götürülen her türlü elektrikli araç için priz adaptörü gerekir. Bu adaptörü İngiltere'ye gittiğinizde alabilirsiniz.
Zaman Dilimi: “Western Europan Time” (PST) Batı Avrupa Zaman dilimindedir. Yaz saati uygulaması ile “Daylight Saving Time” (PDT) Günışığı Tasarruf Zaman dilimine geçilmektedir. Mart ayının son Pazar günü gecesi saatler bir saat ileri alınarak yaz saati uygulamasına geçilirken, Ekim ayının son Pazar günü gecesi saatler bir saat geriye alınarak yaz saati uygulaması son bulur. Türkiye'den 2 saat geridedir.
Para Birimi: İngiltere'nin para birimi “Pound Sterling”dir. 1 pound 100 pence (okunuşu: pens)”den oluşur. Bozuk paralar 1 penny, 2, 5, 10, 20, 50 pence, 1 pound, 2 ve 5 pounds şeklindedir. Büyük Britanya'da, sadece İskoçya'da İskoçya Merkez Bankası'nın bastırdığı İskoç parası kullanılır. İngiliz Sterlini ile aynı değerdedir sadece banknotun rengi ve dizaynı farklıdır.
Para Bozdurma: Dolar gibi convertible olan paraların Sterline çevirtilmesi hemen her banka ve döviz büfeleri tarafından yapılır. Ancak yüksek komisyon alındığından İngiltere'ye gitmeden önce tüm paranızı Sterlin'e çevirmeniz komisyondan dolayı sizin para kaybınızı önleyecektir.
Kredi kartları: Türkiye'de olduğu gibi İngiltere'de de en çok VISA ve MASTERCARD kullanılır. Amerikan Express kartları çok az işyerince kabul edilir.
İklim: Eastbourne’de yağış ülkenin diğer yerlerine göre biraz daha azdır. Eastbourne İngiltere’de bir ay içinde en çok güneş alan şehir rekorunu elinde tutar. Şehirde ortalama sıcaklık kış aylarında 7.8 °C iken yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 18 °C civarındadır.Giyim: İngiltere'ye giderken sürekli yağmur yağdığını göz önüne alarak yanınızda yağmurluk ve yağmura dayanıklı giysi götürmeniz tavsiye edilir. Yılın onda birinde yağış alan ülkemizin tersine İngiltere, yılın onda dokuzu yağış almaktadır. Yaz mevsiminde ince kıyafetler bulundurmanız tavsiye edilir. Her ihtimale karşı yine de yanınızda yaz aylarında olabilecek serin havaya karşı hırka türü kıyafetler bulundurmanız da sizin yararınıza olabilir.
Ulaşım: Eastbourne şehrinde ulaşım en çok otomobiller ile yapılmaktadır. Otomobile sahip olmayanlar için ise toplu taşıma araçları mevcuttur.
- Otobüs: Şehirde toplu taşıma aracı olarak yaygın olarak otobüs kullanılmaktadır. Ücretli olup, otobüsle gidilecek yere göre ücret alınmaktadır. Yanınızda otobüs için bozuk para bulundurmanızda fayda vardır. Şehir içi otobüsler sık sık kullanıldığı takdirde, otobüs paso kartları çıkartmakta fayda vardır. Bu kartlar ekonomik olup süresi 2 - 12 hafta arasında değişmektedir. Bunun için bir vesikalık resim ve alacağınız süreye göre kart ücreti yeterlidir.
- Taksi: Gereken durumlarda, ikinci bir alternatif olarak, taksiler kullanılabilir. Taksiler Black Cap ve normal taksiler olmak üzere ikiye ayrılır. Black Cap'ler 5 kişi alırken, normal taksiler 4 kişi almaktadır. Bazı taksiler 6 - 8 kişi de alabilmektedir. Taksiler taksimetre ile çalışırlar ve gece 12.00 - 06.00 arası normal tarifenin 1.5 katı kadar ücret alırlar. Bazı bölgelerde taksiler cadde üzerinde dolaşmaz ve belli durak yerleri vardır. Taksiye binmek için ya durak yerlerine gitmeniz gerekir ya da lokal taksi çağırmanız gerekmektedir. Her şehirde 1 veya 2 lokal taksi firması bulunmaktadır.
- Tren: Eastbourne tren istasyonu East Sussex’de hizmet vermektedir. Bu istasyon şehrin ikinci demiryolu istasyonudur. Diğer demiryolu istasyonunun adı ise Hampton Park Staiton’dır.
- Bisiklet: Bir başka ulaşım aracı da bisiklettir. Çok ekonomik olduğu için yerli ve yabancı öğrenciler tercih ederler. Haftalık kirası 15 pound olup, 25 pound da depozit alınmaktadır. Başınızı korumak için başlık takmanız, kendinizi korumanız için de ışık veya ışık yansıtıcı takmanız zorunludur.
Trafik ve Araç Kullanımı: İngiltere'de araba kullanmak durumunda kalırsanız, trafiğin ters yönde işlediğini unutmamanız gerekir. Trafik ışıklarına kesinlikle uyun, çok zorda kalmadıkça korna çalmayın, bir başkasının yol hakkını çiğnemeyin. İngiltere'de yaya geçitlerinde her zaman yayarlın geçiş üstünlüğü vardır. Sarı renkli yaya geçitlerinde kesinlikle durun ve yayaya kesinlikle öncellik verin.
İngiltere'de trafik lambaları Türkiye'den biraz farklıdır. Kavşaklarda çok sayıda yeşil kırmızı aynı anda yanan ışık görebilirisiniz. Ancak bu ışıkların her biri değişik yönlere dönüşlere göre yanar. Işıkların yanmasında, gösterilen işaret yönünü de düşünerek davranmalısınız.
Sağlık: İngiltere'de sağlık işleri 1942 yılında kurulan NHS (National Health Service) ulusal sağlık hizmeti tarafından yürütülmektedir. 6 aydan uzun süreli bir kursa devam edildiğinde öğrenciler, NSH kapsamına girip ücretsiz olarak tedavi görürler. Tedavi ihtiyacı İngiltere'yi ziyaret ederken doğduğu takdirde, devam edilen kurs 6 aydan kısa bir süre olsa bile öğrenciler NHS kapsamına dahildir. NSH kapsamında göz ve diş tedevisi yapılmakla birlikte bu hizmetler için bazen ücret alınabilmektedir. Reçeteler için de cüzi bir ücret ödenmektedir. Ancak 16 yaşından veya tam gün eğitime devam eden 19 yaşından küçük öğrencilere ücretsiz diş tedavisi, gözlük ve reçete makbuzu verilir.
Eğer 6 aydan fazla kalıyorsanız, konaklama yaptığınız bölgedeki Surgery veya G.P. (General Pratitioner) bularak kayıt olunuz. Tavsiyemiz kayıt olmak için hasta olmayı beklememenizdir. Kayıt için istenen belgeler ise, öğrenci olduğunuzu gösteren okuldan alacağınız bir belgedir.
Gezilecek Yerler:
- Carpet Gardens: Canlı çiçek görüntüleri ve çeşmeleri ile Carpet Garden Eastbourne’de görülmesi gereken yerlerdendir.
- Gardens & Grounds of Herstmonceux Castle: Herstmonceux güzel bir park içine inşa edilmiş görkemli kalesi ve hsrika Elizabethan bahçeleri ile ünlüdür.
- Seven Sisters Country Park: Yaklaşık 700 dönümlük bir araziden oluşur. Yer ismini ünlü tebeşir kayalıklarından almıştır.
- Princes Park: Bu park sahilin doğu ucunda yer almaktadır. çeşitli eğlence tesisleri mevcuttur. Gül bahçesi ve piknik alanı vardır.
- Helen Gardens: Helen Gardens kayalıkların zirvesinde deniz gören bir yerde konumlanmıştır. Çocuk oyun alanı ve piknik alanında vakit geçirmek mümkündür.
- Hampden Park: Büyük bir göl, gölgeli çimler ve yarı ormanlık bir alan bulmanın mümkün olduğu bu parkta spor tesisleri ve oyun alanı da mevcuttur.
- The Lifeboat Museum: Eastbourne’da görülmeye değer müzelerden bir tanesidir. İlk akım filikaların fotoğraflarını görebileceğiniz bir müzedir.
- Eastbourne Pier: Eastbourne Pier en popüler iskelelerden biridir. Tüm farklı yaş gruplarına hitap etmektedir.
- Redoupt Fortress & Military Museum: Gezilmesi gereken askeri müzelerden bir tanesidir.
- Fort Fun: Açık ve kapalı eğlence alanlarını bulabileceğiniz eğlence merkezidir.
Yemek: İngiliz yemek kültürü ve mutfağı, Avrupa'nın en zayıf mutfaklarından birisi olarak kabul edilir. İngilizler genelde dışarıda yemek yemeyi severler. Evde pişen yemekler genelde Türk öğrencilerin damak tadına uygun değildir. Ancak birkaç hafta sonunda öğrenci İngiliz yemeklerine alışabilir.
Yemek saatleri genelde şu şekildedir: Kahvaltı saat 7.30 - 9.00 saatleri arasında, öğle yemeği 12.00 - 13.30 saatleri arasında, akşam yemeği 18.00 - 19.30 saatleri arasındadır.
Dükkanlar: Mağazalar Pazar günleri hariç 9.00 - 19.30 saatleri arasında açıktır.
Vize Kontrol ve Gümrük İşlemleri
Landing Card: Uçuş esnasında uçtuğunuz havayolu tarafından size bir Landing Card (İniş Kartı) verilecektir. Uçakta yolculuğunuz esnasında bu kartı doldurun ve sorulara şunları yazın:
Surname: Soyadınızı yazın
Name: Adınızı yazın
Occupation: Mesleğinizi İngilizce olarak yazın
Address: İngiltere'de kalacağınız yerin/şahsın adresini yazın
Tel: Kalacağınız yerin telefonunu yazın
Landing Card'ı uçaktan indikten sonra vize kontrol görevlilerine pasaportunuzla birlikte vereceksiniz.
Valizlerin alınması: Vize kontrol ve (eğer çağırıldıysanız sağlık kontrolünden sonra), diğer Türk yolcuları takip edip valizinizi teslim alabilirsiniz.
Gümrük kontrol: Valizinizi de teslim aldıktan sonra, çıkışa yönelin, Gümrüğe tabi eşyanız yoksa YEŞİL kapıdan (Nothing to Declare) gümrüğe tabi eşyanız varsa KIRMIZI kapıdan (Goods to Declare) çıkış yapın.
2011 Resmi Tatiller
- 1 – 3 Ocak: New Year's Day
- 22 Nisan: Good Friday
- 25 Nisan: Easter Monday
- 2 Mayıs: Early May Bank Holiday
- 30 Mayıs: Spring Bank Holiday
- 29 Ağustos: Summer Bank Holiday
- 25 - 27 Aralık: Christmas Day
- 26 Aralık: Boxing Day
Önemli Telefonlar:
- Acil Numara: 999. Bu numarayla karşınıza çıkan operatör isteğinize göre polis, ambulans veya itfaiye servisine sizi yönlendirir.
- Türkiye'ye Telefon Nasıl Açılır? 00+90+alan kodu+ telefon numarası.
- Ülke kodu: 44
- Heathrow Havaalanı: 171 759 4321